1) LED Nedir?
LED, İngilizcede Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmış halidir ve "Işık Yayan Diyot" anlamına gelir. LED'ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır.
2) LED`lerin hepsi neden 100.000 saat ömürlüdür?
Laboratuar çalışmalarında LED'ler için verilen 50.000 - 100.000 saat gibi ömür bilgileri uygulamada LED'lerin markası, çalışma ortam sıcaklığı, LED'in soğutulabilme kabiliyeti, uygun sürücü devreleri ile birlikte kombine edilip edilemediği ve diğer çevre koşullarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu 30.000 saat veya 150.000 saat ömür olarak değişmektedir. Kötü üretilmiş ucuz LED'lerde ve yanlış uygulamalarda bu ömür 1000- 5000 saat olarak söylenebilir.
Unutulmamalıdır ki öngörülen 100,000 saatlik performans lambanın ömrü demek değildir. LED'in ömrü, verdiği ışık miktarında %30'luk bir düşüşün meydana geldiği nokta itibariyle değerlendirilir. 100,000 saate ulaşıldığında LED halen çalışıyor olabilir ancak verdiği ışık miktarı düşmüş olur.
3) 50,000 ve 100.000 saat ne kadar uzun bir süre?
Armatürün günde kaç saat kullanıldığında bağlı olarak, 50,000 saatin ne kadar bir zamanı ifade ettiğine dair bazı örnekler:
Çalışma saati: 50,000 saat
Günde 24 saat çalıştırılırsa 5,7 yıl
Günde 18 saat çalıştırılırsa 7,4 yıl
Günde 12 saat çalıştırılırsa 11,4 yıl
Günde 8 saat çalıştırılırsa 17,1 yıl demektir
Çalışma saati: 100,000 saat
Günde 24 saat çalıştırılırsa 11,2 yıl
Günde 18 saat çalıştırılırsa 14,8 yıl
Günde 12 saat çalıştırılırsa 22,8 yıl
Günde 8 saat çalıştırılırsa 34,2 yıl demektir.
4) Power faktör nedir?
Güç birim zamandaki enerjidir ve DC devrelerinde gerilim ve akımın matematiksel çarpımı olarak ifade edilir. (Güç=VolT.Amper). Fakat alternatif akımda bir karışıklık mevcuttur. Bazı AC akımları enerji sağlamadan yüke girip çıkabilir. Reaktif ya da harmonik akım adı verilen bu akım gerçek güçten fazla olan görünürdeki gücü artırır. Görünür güç ve gerçek güç arasındaki bu fark güç faktörünün artmasına sebep olur. Bundan dolayı herhangi bir sistemdeki gerçek güç, güç faktörüyle VA değerinin çarpımıyla bulunur.
Dalgaların düzensizliğinden dolayı, belirli miktarda güç çekmek için şebekeden daha fazla akım çekilir. Örneğin. 1 kW'lık gerçek güç elde etmek istersek ve güç faktörü 1 ise, şebekeden 1 kVA'lık güç çekilir. ( 1 kVA x 1 = 1 kW). Ancak güç faktörü 0.5 olursa, 1 kW' lık gerçek güç için şebekeden 2 kVA güç çekmemiz gerekecek. (2 kVA x 0.5 = 1 kW). Güç faktörü, 0 ile 1 arasında değişir. Güç faktörü 0 iken herhangi bir iş yapılmaz. Güç faktörü 1 iken, gerçek güç ile şebekede görünen güç aynıdır ve ideal durum budur.
Kısacası, güç faktörü kötü cihazlar elektrik şebekesine ek yük bindiriyor. İşte bu yüzden de fabrika gibi büyük elektrik motorları ve makineleri kullanan kurumlar, sadece kullandıkları elektrik için değil, bir de ek "reaktif bedel" ücreti ödüyorlar.
Energy Star kurallarına göre LED bazlı aydınlatma ürünlerinin Güç faktörü,
Ev Kullanıcıları için >0,7
Ticari kullanıcılar için >0,9 olmalıdır.
Prokjektorlerimizde Aktif PFC kullanılarak PFC değeri >0,90 olarak sağlanmıştır.
5) LED armatür önüne lens yada cam gelirse ne kadar kayıp olur?
Yaklaşık %10 gibi bir kayıp söz konusudur.
6) Armatür verimi ne demektir?
LED Armatür ürünlerinde genel olarak söylenilen lumen değeri birim LED parlaklığının 25 Derece çip ısısındaki parlaklık değeri ile kullanılan LED miktarının çarpımıdır. Örneğin;
48 LED projektörde 100lm'lik LED'ler kullanıldığını varsayalım.
48*100= 4800 lumen ışık elde edilir. Toplam Harcadığı gücü 48 watt olarak belirlersek,
100Lm/Watt'lık bir verim olduğu zannedilir.
Ancak; LED'ler ısıdan, lensten ve sürücülerden dolayı parlaklıklarının belli bir miktarını kaybederler.
Genel Kayıp oranları aşağıdaki gibidir.
Isıl Kayıp: %10
Optik Kayıp: %10
Sürücü Kayıp: %10-%15
Böylelikle hedefe ulaşan toplam lümen değeri, (4800 * 0,9 * 0,9 * 0,85)= 3.305 Lm olarak düşünülebilir.
Armatür verimi ise; 3.305 lm / 48 watt = 68,5 Lm/Watt olarak hesaplanır.
7) Ürünlerinizin garanti süreleri ve kapsamı nedir?
Ürünlerimiz 2 yıl standart garanti ile satışa sunulmaktadır. Opsiyonel olarak +1,+2,+3 garanti seçenekleri ile toplamda 5 yıla varan garantiler verilmektedir.
Ürünün sevkiyatını takip eden garanti süresince, malzeme ve isçilik garantisi veriyoruz. Standart garanti süresi içerisinde, arızalı ürünü onaracağız veya değistireceğiz. Bu garanti, ürünün sadece onarımı veya değiştirilmesi bazında ve sadece ürünün talimatlarımız doğrultusunda taşınması, takılması ve muhafaza edilmesi şartı ile geçerlidir.
Yanlış uygulama, yıldırım düşmesi ve deprem, yangın...vb dogal afetlerden kaynaklanacak hasarlar garanti kapsamında değildir.
8) Montaj ekibiniz var mı yoksa montaj bize mi ait?
Kendi montaj ekibimiz yoktur. Asıl uzmanlığımız; en verimli ve en uzun ömürlü aydınlatma armatürü üretmektir. Bu işlemi çok güvendiğimiz bazı tedarikçilerimiz aracılığıyla vermekteyiz.
9) Daha önceki referanslarınız nelerdir?
Satış mühendislerimizden ve aydınlatma danışmanlarımızdan detaylı referans listemizi isteyebilirsiniz.
10) Armatürü dik, yatay ya da ters koymamız fark eder mi?
Sıkıntı verici bir durum söz konusu değildir, ancak armatür normal koşullar altında montaj edilmesi önerilir. Özel optik kullanılan ürünlerde, ürünler montaj talimatına uygun takılmalıdır.
11) Ürünleri topraklama yapmamız gerekiyor mu?
Elektrik tesislerinde topraklamanın amacı; elektrikli cihazları kullananların can güvenliğini sağlamak, cihazların tahrip olmasını önlemek ve sistemin toprak katsayısının 0,8 ve daha küçük değerlere düşmesini sağlamaktır. Elektrik tesisatının akım derecesinde bir toprak kısa devresi (nötrü direkt topraklı şebekelerde) veya bir toprak kaçağında (nötrü izoleli şebekede) arıza noktasından toprağa yayılan akım, gerilim altında olmaması gereken tesisat kısmında ve toprak kitlesi üzerinde bir gerilim düşümü meydana getirir. Bu da civardaki canlılar için öldürücü olabilir. İşte elektrikli cihazların gövdeleri gibi gerilim altında olmaması gereken yerlerde oluşan gerilimi toprağa iletmek için topraklama yapılır.
Ürünleri topraklama yapmanızı öneriyoruz.
12) Elektrik kesilmelerinden ya da voltaj düşmesinden ürün zarar görür mü?
Ürünlerimiz elektrik kesilmesinden ve voltaj düşmesinden dolayı zarar görmez. Farklı uygulamalar için farklı güç kaynakları kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse; endüstriyel uygulamalar için giriş voltaj aralığı 100-277 V AC, iç mekan uygulamalarında giriş voltaj aralığı 200-240 V AC, profesyonel iç mekan uygulamalarında 185-265 V AC olduğundan dolayı gerilim dalgalanmalarında oldukça güvenli olarak çalışırlar.
13) Ürünleriniz ambalajlı mı gelecek?
Ürünlerimiz kendi ambalajında sevk edilmektedir.
14) Ürünlerinizin fiyatına kargo ücreti de dahil midir?
Kargo ücreti alıcı tarafından ödemelidir. Ancak montaj bize dahil olduğu noktada sevkiyat bizim tarafımızdan ücretsiz olarak sağlanmaktadır.
15) Ürünlerinizin termin süresi nedir?
Genel olarak sipariş ile birlikte maksimum 30 iş günü içinde teslimat gerçekleşmektedir.
16) Ürünlerinizin fiyatı yüksek değil mi?
Ürünlerimizin fiyatları, LED teknolojisini size en hızlı ve en doğru şekilde ulaştırmak için yaptığınız yatırımı 2 yıl'dan daha az bir süre içinde geri almanıza göre yapılandırılmış olup Amerika standartlarına göre üretilmiştir. Muadil ürünlerin yatırım geri ödeme süreleri 3-4 yılı bulmaktadır.
17) Ürünlerinizden 5-6 tanesi demo için kurup test etmemiz mümkün müdür?
Demo uygulaması taahhüt etmiş olduğumuz tasarrufu gözlerinizle görmeniz için istenilen adet ve metrekare için yapılmaktadır.
18) LED armatür ya da normal aydınlatma ürünlerinin elektrik sisteminin döşenmesinde ne gibi farklılıklar mevcuttur?
DoğanLed® ® aydınlatma çözümlerinin sunduğu LED armatürler düşük güçler ile çalıştığından dolayı altyapı kablolamalarında daha ince kablolar tercih edilerek kablolama fiyatlarında ciddi ölçüde kazanç sağlanmaktadır.
DoğanLed® ® aydınlatma çözümlerinin sunduğu LED armatürler Aktif Güç Faktörü Düzeltme özelliği sayesinde var olan geleneksel aydınlatma armatürlerine göre daha düşük güçlerde kompanzasyon panoları kurulması avantajı sağlar.
19) LED lerden biri bozulursa değiştirmemiz mümkün mü yoksa bütün ürünü değiştirmemiz mi gerekiyor?
LED'lerden 3 adetten fazlası bozulduğu durumda, tamir ediyoruz veya ürünü değiştiriyoruz.
20) Ürünlerinizin kalite standart belgeleri var mı?
DoğanLed® ®aydınlatma çözümlerinin sunduğu LED armatürler CE, ISO 9001 : 2008 ROHS, Reach belgelerine sahiptir.
21) Ürünlerininiz de ne marka LED kullanıyorsunuz?
DoğanLed® ® aydınlatma çözümlerinin sunduğu LED armatürlerde farklı uygulamalar için teknoloji liderleri üreticilerin marka ve modelleri kullanmaktadır.
LED ürünlerin büyük bir kısmında Japon Nichia ve Amerikan Cree üreticilerinin ürünleri kullanılmaktadır.
22) Neden Nichia?
3 Teknoloji de Dünya Pazar lideri; Fosfor, LED ve Lithium ION
Dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahiptir.
Tüm LED üretminin Japonya'da bulunmaktadır, Çin'de LED üretimi yoktur!!
LED Kompenent üretiminde bir araya gelen Chip+Paketleme+fosfor gruplarının hepsini kendi patenti altında üreten tek firmadır.
Nichia fosfor konusundaki uzmanlığı ile renk ve ışık kalitesini garanti eder.
22) IP Derecesi Nedir? Ürünlerimizin IP Dereceleri Nelerdir?
IP Code (IP Kodu)’un açılımı ‘international protection code (uluslararası koruma kodu)’ ya da ‘ingress protection code (giriş koruma kodu)’ olarak geçer. Açılımlarından da anlaşılacağı üzere IP koruma sınıfı elektrikle çalışan aletlerin dış etkenlere karşı dayanıklılığını belirlemek için Avrupa Komisyonu (CENELEC - Comité Européen de Normalisation Electrotechnique) tarafından geliştirilmiş uluslararası bir standarttır. Güvenli çalışma şartlarını belirtmek için elektrikli ürünlere IP kodu verilmelidir.
IP derecesi 2 veya 3 basamaklı bir sayıdır; 3. basamak IEC 60529 da yer almadığı için çoğunlukla kullanılmaz. Farklı etkilere karşı dayanıklılığı kolay ifade edebilmek için; IP derecelendirmesinde her bir basamak ayrı bir etkiye karşı korumayı ve basamaklardaki sayılar korumanın derecesini belirtir.
IP Sınıflandırmasında kullanılan basamakların anlamları:
1. Katı cisimlere karşı koruma
2. Sıvılardan koruma
3. Mekanik etkilerden koruma (IEC 60529’da yer almadığı için çok sık kullanılmaz)
1. Basamak
0. Korumasız
1. Çapı 50 mm (5 cm) olan katı cisme karşı koruma: Tehlikeli bölümlere elin dışı, kalın bir boru, sopa... ve yaklaşık bu kalınlıktaki cisimlerin erişimine karşı koruma.
2. Çapı 12,5 mm olan katı cisme karşı koruma: Tehlikeli bölümlere parmak, dolmakalem arkası... ve yaklaşık bu kalınlıktaki cisimlerin erişimine karşı koruma.
3. Çapı 2,5 mm olan katı cisme karşı koruma: Tehlikeli bölümlere tornavida, ortalama bir kablonun erkek ucu... ve yaklaşık bu kalınlıktaki cisimlerin erişimine karşı koruma.
4. Çapı 1 mm olan katı cisme karşı koruma: Tehlikeli bölümlere tel, kalem ucu... ve yaklaşık bu kalınlıktaki cisimlerin erişimine karşı koruma.
5. Toza karşı koruma: Tehlikeli bölümlere toz girişini zarar vermeyecek düzeylere indirme.
6. Toz geçirmez: Toz girişi tam anlamıyla engellenmiştir.
2. Basamak
1. Düşey olarak düşen su damlasına karşı koruma: Tavandan ya da başka bir yerden cihaza dik olarak damlayan suya karşı koruma.
2. Mahfaza 15° ye kadar eğik olarak düşen su damlalarına karşı koruma: Rüzgârlı havada yağan yağmur ve benzerlerine karşı koruma.
3. Su püskürtmesine karşı koruma: Fıskiyeden, yangın alarm suyundan gelen ya da bu şekilde geliş açısı olan sulara karşı koruma.
4. Su sıçramasına karşı koruma: Yerden sıçrayan, tavandan damlayan, rüzgarla gelen... her yönden sıçrayan sulara karşı koruma.
5. Su fışkırtmasına karşı koruma: Hortumdan gelen su gibi tazyikli sulara karşı koruma.
6. Güçlü su fışkırtmasına karşı koruma: İtfaiye hortumu ve bu şiddetteki tazyikli sulara karşı koruma.
7. Suya 30 dk’dan kısa süreli daldırmalara karşı dayanıklılık: Suya düşmeye, kısa süreli su baskınlarına karşı koruma.
8. Suya sürekli daldırma etkilerine karşı koruma: Su içinde uzun süre çalışabilme özelliği.
IP kodları genellikle 2 basamaklı olduğu için 2 basamaklı olanlarını bir örnekle inceleyecek olursak: IP66
- 1. basamağındaki ‘6’ dan katı cisimlere karşı korumasının toz geçirmeyecek seviyede olduğunu
- 2. basamağındaki ‘6’ dan sıvılara karşı korumasının güçlü su fışkırtmasına karşı koruma düzeyinde olduğunu anlıyoruz.
24) Dimleme nedir? Ürünleriniz dimlenebiliyor mu?
Ürünlerimiz istenildiği takdirde dimlenebilir özellikte üretilmektedir. Sensör, 1-10 volt, DALI, acil durum aydınlatması(EMG) opsiyonları da mevcuttur.
25)LED aydınlatma ürünlerinin lux değerleri neden mevcut aydınlatma ürünlerine göre düşük çıkıyor?
SKOTOPIK ve FOTOPIK Görüntü
Retina, görmeyi sağlayan ışığa ve renge duyarlı fotoreseptör hücrelerin bulunduğu göz tabakasıdır. Rod ve koni olmak üzere iki tip foto reseptör vardır. Rodların sayısı yaklaşık 110-125 milyon, konilerin sayısı ise 6.3-6.6 milyon arasındadır Fotoreseptör hücreleri görünür ışığı dalga boyuna yani rengine uygun olarak elektrik enerjisine çevirir ve beyinde ki görme merkezine ulaştırırlar.
Rod hücreleri ince uzun hücrelerdir, retinada 100 milyon adet rod hücresi bulunur. Rod hücreleri alacakaranlıkta görmemizi sağlarlar, bu hücreler renklere karşı duyarlı değildir renkleri grinin tonları olarak görmemizi sağlarlar.
Koni hücreleri retinada yaklaşık 3 milyon koni hücresi bulunur. Yapıları hemen hemen rod hücrelerine benzer, yalnız dış kısımları koni şeklindedir. Koni hücreleri sarı nokta (fovea) denilen alanda yoğunlaşmıştır. Gündüz ışığında ve renkli görmemizi sağlarlar. Yüksek görme merkezi olan beyin korteksinin %90 kadar bir kısmı bu sarı noktadan gelen uyarıları işlemekle görevlidir. Bugüne kadar konilerin gündüz ışığını, rodların ise alacakaranlık ışığını algıladıkları kabul edilmiştir. Sonuç olarak günümüzde kullanılan ampullerin lümen değerlerini ölçmeye yarayan ışık ölçerler (LUX Metreler) sadece koni hücrelerinin aktif olduğu görüntüyü algılamaya (Fotopik) göre kalibre edilmiştir. Rod hücrelerinin aktif olduğu görüntünün (Skotopik) etkisini tamamen göz ardı etmişlerdir.
Ancak, Dr. Sam Berman ve Dr. Don Jewett tarafından U.S. Enerji Bakanlığının sponsorluğunda yapılmış olan deneyler göstermiştir ki, aydınlatma durumlarına göre rodlar ve koniler sorumluluğu paylaşmaktadır. Bu deney sonucunda belirtmişlerdir ki Rods'lar (Scotopic) gerçekten çalışma ortamı aydınlatmasındaki görüntünün algılanmasında çok önemli bir rol oynamaktadırlar. Bu da göstermiştir ki, günümüzde kullanılan lux metreler gerçekte algılanan ışığın gücünü doğru ve tutarlı olarak göstermemektedir. Sonuç olarak Işık verimliliği ve algılanan ışığın doğru olarak ölçülmesi için ışık ölçerlerin hem fotopik hem de skotopik aydınlatmaya göre kalibre edilmesi gerekmektedir.
LED ışıkları Skotopik aydınlatma olarak zengin ışık kaynakları oldukları için algılanan aydınlık seviyesi çok daha yüksektir.
Skotopik ve Fotopik Grafik
Işık kaynaklarına göre S/P Katsayıları
Örneğin Metal Halide Lamba ile LED lamba arasında ölçümler yapıldığında, Metal Halide lamba için lux metrede ölçülen değer 150 lux iken görülebilir AYNI AYDINLIK SEVIYESI ICIN için LED lambanın LUX metre ile ölçümleyeceğiniz değer (150 Lux / 2,1 S/P) = 70 LUX olarak ölçülecektir.